Tezaur monetar din secolul XV

În judetul Valcea a fost descoperit cel mai mare tezaur monetar din secolul XV, in greutate de 54,7 kg de argint (peste 47000 de piese din argint dupa cum anunta descoperitorii). Din fericire tezaurul a fost recuperat si depus la Muzeul National de Istorie a Romanieihttp://www.mnir.ro/index.php/evenimente-si-contact-muzeul-national-de-istorie-a-romaniei/anunturi/item/402-descoperirea-celui-mai-mare-tezaur-monetar-din-argint-de-pe-teritoriul-romaniei . Din pozele aflate aici  http://detectiemetal.com/viewtopic.php?f=14&t=5205 se poate vedea ca tezaurul este alcatuit îndeosebi din aspri otomani pe care se poate citi numele sultanului Murad II (1421-1444 si 1446-1451), fiul lui Mehmed I (Murad bin Mehmed). Pe reversul pieselor se poate citi numele atelierelor  în care au fost produse: Bursa, Edirne (Adrianopol) si Serez. Dintre cele mai recente piese se remarca asprii cu anul Hegirei 834 (1430/1431). Desi poarta anul Hegirei 834, asprii de acest tip sunt batuti pana in anul Hegirei 848 (1444). Cu titlu de ipoteza, doua momente ar putea fi luate in calcul in privinta ascunderii tezaurului, pana la studierea si publicarea integrala: 

1. sfarsitul domniei lui Alexandru Aldea (1431-1436) eliminat de Vlad Dracul (1436-1442 şi 1443-1447) venit cu sprijin din Transilvania

2. expeditia lui Iancu de Hunedoara in Tara Romaneasca in anul 1442 si inlocuirea lui Mircea, fiul lui Vlad Dracul cu Basarab II

Advertisements
Posted in Info. 6 Comments »

6 Responses to “Tezaur monetar din secolul XV”

 1. vasile Says:

  Impresionante fotografiile de la detectiemetal. Si ele ar trebui expuse in muzeu 🙂
  Argint pe bune sau “suflat”?

 2. optimvs Says:

  Ma intreb cate asemenea tezaure iau direct drumul strainatatii din cauza unei legislatii imbecile, de inspiratie comunista?

  • Aurel Vilcu Says:

   Din pacate, dupa 1990, prea multe…

   • optimvs Says:

    Exact. Iar legea care se pregateste acum, cu largul concurs al unor specialisti din mediul stiintific, este la fel de imbecila.
    Daca o astfel de lege ar fi fost in vigoare pe timpul lui Orghidan, mai ajungea Marea camee a Romaniei la noi? Mai avea muzeul o ditamai camera burdusita cu piese numai una si una?
    Cata vreme legislatia distruge pur si simplu orice posibilitate de a colectiona legal antichitati, iar tara face parte dintr-un spatiu de libera circulatie, rezultatul e unul singur: cea mai mare parte a pieselor de mare valoare descoperite de oricine altcineva decat de arheologi (si uneori chiar de catre acestia…) zboara direct afara.
    Daca am avea colectionari puternici, ar exista o piata interna a antichitatilor iar cea mai mare parte a pieselor descoperite ar ramane aici, facand posibila macar in unele cazuri si cercetarea stiintifica.

   • Aurel Vilcu Says:

    Nu cunosc proiectul de lege.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: